OM OSS

I januari 2025 tog jag, Yonni Viel, över Skafferiet i Hyssna som Ann-Helen Börjesson

drivit i omkring 14 år. Men idén med hemlagad sylt, saft, glögg och andra produkter

är betydligt äldre än så.

Historien började redan 1989, när Ann-Helen Börjesson och hennes familj

jordgubbsodling. Tjugo år senare hade odlingen växt och nu fanns här allt från

timjan, salvia och grekisk oregano till libbsticka, rabarber, aronia och havtorn.

Bara några år efter att Ann-Helen startat jordgubbsodling, stod Mårdaklevsbon och

bärplockerskan Ulla Britt Bengtsson vid ett vägskäl. Hennes familj orkade inte längre


äta upp allt hon plockade. Skulle hon sluta plocka bär? Inte då. Istället började Ulla

Britt koka sylt för att sälja på marknaden i Kalv. Företaget Vildvuxet & Hemgjort

började alltså i liten skala, men växte i samma takt som Ulla Britts

smakkombinationer utvecklades.

Sommaren 2011 tog Ann-Helen över Vildvuxet & Hemgjort från Ulla Britt och

Skafferiet i Hyssna föddes. Ann-Helen drev företaget fram till årsskiftet 2024/2025 då

en holländare tog över.

Vem är då jag?

Det är jag, Yonni Viel, som är holländaren. Jag är alltså född och uppvuxen i Holland.

Kärleken till matlagning fick jag av min mamma. Hon älskade att laga mat, speciellt

att prova nya saker (det var inte ofta vi fick samma mat därhemma…). Själv utbildade

jag mig till sjuksköterska och år 2009 hittade jag kärleken i Sverige och flyttade hit.

Förhållandet tog slut, men inte min förtjusning i Sverige. På ett äldreboende i

Göteborg träffade jag Åsa som blev min fru och hon lockade mig till Marks kommun

och ett lantligt beläget hus i Hyssna.

Åsa och jag hade som gemensamt intresse att äta lokalproducerad mat och vi letade

alltid upp spännande matupplevelser när vi åkte utomlands. I och med flytten till

Hyssna hade vi tänkt börja åka omkring till gårdsbutiker för att handla närproducerat.

Men jobbar man heltid och har hus är det svårt att få tiden att räcka till. Samtidigt

drömde jag om att starta eget företag. År 2016 hade jag hittat idén: Att samla

närproducerade råvaror och göra matkassar av dem. Jag drev företaget

Lokalproducerat i Sjuhärad fram till 2021, (idag heter det Gårdskassen och finns i

Svenljunga).

År 2021 (?) föddes vår son och jag återgick till sjuksköterskeyrket. Men intresset för

mat och närproducerat fanns kvar, så när Ann-Helen hösten 2024 började prata om

att sälja Skafferiet i Hyssna kunde jag inte låta bli att slå till och sedan januari är det

som sagt jag och mina kollegor som kokar sylt och saft, rör senap och testar nya

recept som vi hoppas ska ge dina smaklökar vingar.

Vi planerar att låta odlingarna kring vårt hus i Hyssna växa. Än så länge består de

främst av en liten svartvinbärsodling, men vi fortsätter att plantera lite pö om pö, så

framöver kommer vi att kunna stoltsera med rejäla och egna odlingar.